HET VERHAAL.

Broeder Isaac

 

Het is alweer twee jaar geleden dat ik besloot om vijf dagen door te brengen in het Trappistenklooster O.L.V. Koningshoeven. De reden hiervoor was dat ik nieuwsgierig was naar het kloosterleven en in alle rust mijn plannen voor onze huidige kaaswinkel verder wilde uitwerken. Het klooster is gesticht in 1881 en ligt tussen Tilburg en Moergestel in een landelijke omgeving. De grond was voor die tijd eigendom van koning Willem II, vandaar de naam Koningshoeven.

Koningshoeven poort

Elke avond na de laatste gebedsdienst (completen) had een van de monniken een La Trappe dubbel voor iedere gast klaargezet op een tafeltje om de laatste uurtjes van de dag genietend af te kunnen sluiten. Op een ochtend zag ik dat er een timmerman in de kelders van het klooster bezig was. Ik vroeg een broeder wat die timmerman daar aan het maken was en hij vertelde mij dat er een rijpingskamer zou komen zodat de monniken de eigen gemaakte kaas zelf zouden kunnen affineren (rijpen). Gezien mijn plannen voor een kaaswinkel was het natuurlijk helemaal geweldig dat ik op dat moment daar was en hiervan op de hoogte was. Ik besloot de voortgang van de plannen van deze monniken op de voet te volgen. Na die vijf inspirerende dagen keerde ik huiswaarts vol ideeën en plannen.

In de maanden na mijn bezoek zijn Broeder Isaac, broeder Albert en Broeder Job op kaascursus gegaan in Hoogeloon. Alle denkbare technieken en procedures hebben de monniken bestudeerd en uitgevoerd om uiteindelijk te komen tot een aantal heel mooie Trappistenkazen.

Monniken opstageIMG_20160330_155903652

Al deze kazen zijn biologisch, vegetarisch en gemaakt van gepasteuriseerde melk (afkomstig van de naastgelegen boerderij). De kazen worden gerijpt in de kelders van het klooster onder ideale luchtvochtigheids- en temperatuursomstandigheden. In tegenstelling tot het bekende La Trappe Trappistenbier worden de kazen in vrij beperkte oplage gemaakt. Een gedeelte van de opbrengst doneren de monniken aan hun dochterklooster in Bukalasa (Oeganda).

De varianten:

La Trappe koe, Naturel, Quadrupel, Dubbel en Zontomaat/Provençaalse kruiden;

La Trappe geit, Naturel, Fenegriek, Isi d’or en Zontomaat/Provençaalse kruiden.

La trappe kaas

Wij hopen u met deze Brabantse heerlijkheden en enige Trappistenkazen van Nederland weer iets bijzonders te kunnen bieden in Kaashuys Koning Willem.