Prijsverhogingen en andere zaken…

De markten in de zuivelsector hebben reeds enkele prijsverhogingen doorgevoerd. Dit had deels te maken met een mindere kwaliteit van het weidegras door de droge zomer van 2022. Weidegras is erg belangrijk voor de uiteindelijke productie van zuivel. Tegelijkertijd zijn de prijzen voor veevoer sterk gestegen, waar boeren voor een belangrijk deel afhankelijk van zijn. Ook de loonkosten zijn de afgelopen periode aanzienlijk gestegen. Samen hebben deze veranderingen gezorgd voor een gemiddelde prijsstijging van 30% volgens de berichten.

Wij hebben de prijzen in onze winkel slechts hoeven te verhogen met 16% in tegenstelling tot de supermarkten. Grotendeels kunnen wij dit, omdat wij als gezin de winkel kunnen laten draaien met een minimale bezetting van personeel. Een stuk kaas uit onze speciaalzaak kost momenteel niet meer dan bij de supermarkt. Het verschil in smaak, diervriendelijkheid en ambachtelijk vakmanschap is echter enorm.

-Onze kazen zijn allemaal gemaakt van koeienmelk afkomstig van koeien die veel weidegang hebben en niet preventief behandeld worden met antibiotica;

-Onze kazen worden nooit gemaakt van stalmelk. Stalmelk is dieronvriendelijk. De koeien krijgen voer dat ervoor zorgt dat zij onnatuurlijk veel melk geven. De koeien worden eens per jaar kunstmatig geïnsemineerd en na het werpen van de kalveren, worden deze kalveren grotendeels direct geslacht. Het insemineren is belangrijk, omdat de koe op deze manier continue melk blijft geven, wat normaal gesproken tegen de natuur ingaat. Deze stalkoeien leven niet veel langer dan vijf jaar, terwijl een koe gemiddeld 20 jaar oud zou kunnen worden.

-Onze boerenkazen zijn echte boerenkazen en worden dus gemaakt van rauwe melk en dierlijk stremsel. De boeren die onze boerenkazen maken, kennen wij allemaal.

-Onze kazen hebben natuurlijke rijping in tegenstelling tot de kazen die u grotendeels in de supermarkt vindt. Onze kazen worden niet versneld gerijpt door het gebruik van chemische stoffen. Dit is gezonder en geeft kaas zijn specifieke karakter.

-Onze kazen zijn allemaal vegetarisch gestremd, met uitzondering van onze boeren- en boerderijkazen. Boerenkazen mogen alleen boerenkaas heten als ze gemaakt zijn met dierlijk stremsel en van rauwe melk.

-Onze kazen worden vers afgesneden waar u bij staat en wij kunnen u alles vertellen over de kaas van uw keuze. Wij hebben deze kazen geselecteerd om de smaak, kwaliteit en diervriendelijkheid.

-Onze kazen hebben allemaal gerijpt in het beste pakhuis van Nederland. De rijpingstemperatuur ligt hier net wat hoger dan gebruikelijk en dit kan alleen doordat de lucht er vergelijkbaar is met alpenlucht. Deze schone lucht wordt gecreëerd door de unieke luchtzuiveringsinstallatie die Stompetoren heeft ontwikkeld. Dit geeft de kazen die hier rijpen een unieke smaak en smeuïgheid en zorgt voor een dunnere korst en dus meer lekkere kaas.

Met de keuze voor dit pakhuis hebben wij dan ook de allerbeste kazen van Nederland in ons Kaashuys en dat is uniek.

Uw kaasboeren, Marcus & Inge